Information - Camp Colombia 2025

Pilotnivå

Camp Colombia är skärmflygveckor för piloter som har viss erfarenhet av att flyga termik och XC. Du ska ha licens som tillåter dig att flyga i andra länder med minst en erfaren pilot. De flesta av starterna vi besöker är idealiska med fin grässluttning. Startvinden är vanligtvis tillräckligt stark för omvänd start, men det krävs också att piloten behärskar framåtstart. Även om startplatserna är några av de mest lättillgängliga och välskötta, är landningar ofta mer utmanande och inte alltid så stora. Om du är osäker på om din erfarenhet är tillräcklig, hör av dig.

Syftet med Camp Colombia är att utveckla XC-färdigheter genom massor av kvalitetsflygning med guidning och feedback. Oavsett om du är ute efter en varm och solig semester, eller vill flyga din bästa distans, är detta det perfekta vinteräventyret. I Colombia kan du förvänta dig att flyga dag efter dag!

Väder- och flygförhållande

Colombia är varmt och fuktigt. Att kurva upp till molnbas är skönt och svalt. Du kommer att flyga i shorts och T-shirt (kanske en tunnare jacka eller tröja). På landning är det varmt och fuktigt. Vindarna är generellt svaga och dalvindar är inga problem, förutom på Roldanillo-sidan av dalen under sen eftermiddag, där vinden ofta tilltar och blir för stark. Därför planerar vi våra flyg med ett mål på motsatta sidan av dalen. Den fuktiga luften gör att termiken är soft och lätt att förstå då termiken vanligtvis präglas av fin fluffig cumuli. Kurva - flyg till fluffiga vita moln - upprepa!

Guidning

Räkna med att utveckla dina XC-färdigheter på denna resa.

Oavsett vad, så finns vi där för att hjälpa dig. En guide är alltid sist att starta, alltid där för att hjälpa. Vi flyger med dig, om det behövs delar vi upp i mindre grupper så att ni kan få ut det mesta av dagen. Detta kommer att innebära att mindre erfarna piloter kan förvänta sig att få feedback på sina termiska färdigheter medan mer ambitiösa och erfarna piloter inte kommer att hindras från att flyga längre XC eller mer ambitiösa flyg.

Förutom fullständiga väder- och uppgiftsgenomgångar varje morgon, tar vi oss tid i slutet av varje dag för att ge dig feedback för att hjälpa dig att förbättra dina flygfärdigheter.

Men kom ihåg - det finns ingen press - Camp Colombia handlar om att flyga och ha kul!

Upplägg

Dag 1 - Ankomst till Cali Airport och transfer till hotellet (45minuter)

Dag efter dag med fantastisk flygning

Vi kommer att tillbringa flera dagar i Piedechinche för att värma upp. Därifrån flyger vi till de andra stora platserna i Caucadalen som Ansermanuevo och Roldanillo. På den här resan flyger vi stort varje dag! Vi avslutar vår sista dag i Piedechinche (efter att ha flugit dit från Roldanillo).

Dag 14 - Hemresa och transport till Cali Airport (45 minuter)

Boende

Vi bor på Hostel Joshe i Santa Elena (nära Piedechinche), ett trevligt hotell med en mysig trädgård och pool strax utanför byn. I Roldanillo bor vi på familjehotellet Cloudbase, nära torget. Kostnad för boende ingår inte i priset och du betalar individuellt direkt på hotellen under din vistelse. Vi har bokat delade dubbelrum, men om du är villig att betala extra och om det finns plats ledigt kan du be om enkelrum.

Mat och dryck

Måltider och dryck ingår inte, förutom på Cloudbase som har frukost, men våra boenden har många trevliga restauranger precis runt hörnet. Vi tar med något att äta under dagen på väg till start.

Att packa

-- du måste ta med följande --

 • Pass (med minst 6 månaders giltighet kvar)
 • Bevis på giltig försäkring
 • Certifierad och checkad skärm
 • Certifierad och checkad sele med monterad och nyligen ompackad reservfallskärm
 • Hjälm
 • Rejäla flygskor/stövlar
 • Sommar flyghandskar
 • Flygkläder
 • Integrerad GPS vario
 • Radio
 • Mobiltelefon, en "öppen" mobil så kan du kan använda ett lokalt SIM-kort.

-- ta också med --

 • Solkräm och solglasögon – det kommer att vara varmt och soligt!
 • Solhatt eller keps – det kommer att vara varmt och soligt!
 • Sommarkläder – Colombia är tropiskt
 • Varma kläder – du behöver inte mycket av detta och inget för fluffigt, men ibland håller vi oss ganska högt uppe i Anderna, så en fleece eller lätt jacka kan vara användbar.
 • Kamera – garanterat fantastiska bilder!¨
 • Regnjacka – Colombia är tropiskt, och det kan förekomma regnskurar.

Flyg

Du bokar dina flyg till och från Cali Alfonso International Airport. Hör av dig om du vill komma en dag eller två i förtid, eller stanna några dagar extra, och vill ha hjälp med något. Vänta tills din anmälan bekräftas av oss innan du bokar flyg.

Transport till och från flyget

Vi möter dig på flygplatsen vid ankomst och vinkar av dig på hemresedagen. Transporten är en del av den totala kostnaden för vår lokala support/chaufför vi har under vår vistelse och du betalar honom någon gång under lägret. Du hittar den ungefärliga kostnaden i prisinformationen.

Colombia

Detta är den perfekta tiden att besöka Colombia. Här står ibland våldsamt förflutet i stark kontrast till den ljusa och glada nutiden och du kommer att känna dig välkommen hos lokalbefolkningen. Men saker och ting förändras, så kontrollera status hos din statliga myndighet för eventuella restriktioner för resor till Colombia.

Visa för Colombia

Medborgare i de flesta europeiska länder och USA behöver normalt inte visum för besök i Colombia för vistelser på upp till 90 dagar. Du måste dock gå igenom Check Mig proceduren, både innan du ska till Colombia och innan du reser hem. Kontrollera kraven i god tid innan din avresa.

Hälsa och vaccinationer 

Se över dina vaccinationer så att dom uppfyller vistelse i Colombia. Även om vi kommer att resa i ett område som har låg risk för många sjukdomar, jämfört med många andra delar av landet, var noga med att konsultera din vaccinationsläkare flera månader innan din resa för professionell och medicinsk rådgivning. Solkräm och hatt rekommenderas!

Pengar

Det fungerar allt bättre att betala med kort, men kontanter är fortfarande det betalsätt som fungerar överallt. Den lokala valutan är Peso (COP). Det enklaste (och förmodligen billigaste) sättet att ta ut pengar är att använda lokala bankomater.

Förberedelser

Balansering, balansering, balansering! De bästa piloterna i världen spenderar timmar varje månad och leker med vingarna...på marken! Ju duktigare du är med din markhantering, desto bättre förstår du din skärm (t.ex. pitch, roll, gir och tryckkontroll), desto säkrare blir dina starter, desto säkrare blir dina landningar och desto säkrare kommer du att vara i luften .

De som är bra på markhantering tenderar också att lägga mindre tid på dåliga starter och tenderar därför att spendera mer tid i luften. Dom tenderar också att vara mer självsäkra vid start och kan därför koncentrera sig på att flyga!! 

För att maximera din säkerhet och säkerheten för dom i din närhet (!) och för att maximera din flygning – balansera, balansera och sedan balansera!!!

Skärmflygförsäkring

Vi kräver att du har en försäkring som täcker hemtransport. Se till att din försäkring gäller för Colombia och naturligtvis att skärmflygning är täckt! Vi rekommenderar att du undersöker dina försäkringsalternativ noggrant och läser det finstilta noggrant. Ta med dig försäkringshandlingar, du kommer inte att få flyga med oss utan bevis på försäkring!!

Skärmflygdokument

Du måste ta med dig alla dina flygdokument, inklusive ditt flyglicens och dina försäkringshandlingar för skärmflygning. De flesta starter i Colombia tar avgifter, som du betalar vid ankomst till starten.

Säkerhet

Säkerhet är vår absoluta prioritet. Vi utvärderar kontinuerligt flygförhållandena i vår strävan att hålla dig så säker som möjligt. Men även om vi kommer att göra allt vi kan för att säkerställa din säkerhet, ska du känna till din egen nivå och förstå att det är ditt beslut att flyga, och bara ditt!

Ta en paus

Det är stor chans att den är flygbart varje dag, men om du känner dig trött, varför inte ta en paus? Att flyga är alltid säkrare när du är väl utvilad och det finns mycket annat att se och göra.

Live Tracking

Som alltid kommer vi att använda live-tracking för din säkerhet. Vi använder Volandoo, som du laddar ner i din mobil och som kommunicerar via Telegram. Ladda ner Volandoo redan nu och gör dig bekant med hur den fungerar.

Waypoints

Strax innan avresa kommer vi att skicka ut en waypointfil till er.

Ser fram emot att få flyga XC med er i Colombia!

Bengt and Fredrik